Friss topikok

Címkék

Atlétikai világbajnokság - 6. nap

2011.09.01. 17:49 Mdavid89

A szerdai szünnap után ma hat számban tartottak döntőt Teguban. Három amerikai, egy-egy kenyai, ukrán és brit aranyérem született ma.

A férfi magasugrókkal kezdődött a döntők sora a csütörtöki versenynapon. A magasugrás tipikusan az a szám, ahol a legnehezebb megjósolni a végső győztest. Talán nem véletlen, hogy eddig egyedül a világcsúcsot 1988 óta tartó kubai Javier Sotomayornak sikerült dupláznia; ő 1993-ban és 1997-ben lett világbajnok. Teguban Jesse Williams magabiztosan, rontott kísérlet nélkül jutott el a 2,37-es magasságig. Ekkor már egyedül az Alekszej Dmitrik volt versenyben vele. Mivel az utolsó szintet egyikük sem teljesítette Williams győzött, orosz ellenfele ugyanis csak másodjára jutott át 2,35-ön. Williams húsz év után szerezte meg az Egyesült Államok második aranyát magasugráson. Utoljára ez Charles Austinnak sikerült, ő az 1991-es tokiói vb-n győzött.

A női hármasugrás döntője valamelyest papírforma szerint alakult. Igaz, a címvédő Yargelis Savigne sérülés miatt feladta a harmadik kör után, de meglehet, Olha Szaladuhával szemben amúgy sem lett volna esélye. Az ukrán bő egy éve remek formában van, és mint regnáló Európa-bajnok júniusban ugrotta legjobbját, 14,98-at. Most négy centivel alább adta, de a győzelemhez ez is elég volt. Olha rögtön az első körben megugrotta azt a 14,94-et, amelyhez egyedül a kazah Olga Ripakova tudott közel kerülni.

3000 méter akadályon 300 méteres hajrával nyert a címvédő Ezekiel Kemboi, akinek sima győzelme után még egy parádés örömünnepre is maradt ereje. Már a cél előtt kihúzódott a jobb oldalra, hogy a többiek ne zavarják a parádéban. Kemboi pazar, Usain Boltra hajazó mozdulatokkal fejezte ki örömét.

Ha volt ma olyan szám, ahol meglepődtünk a befutón, akkor az a női 1500 sík és a férfi 400 gát volt. 1500-on az akadályfutástól elpártoló Jennifer Simpson győzött, mindössze 0,26-ad másodperccel a másik meglepetésember, Hannah England előtt. Bejött hát neki a váltás, és külön érdekes, hogy ebben a számban legutoljára a legelső világbajnokságon volt amerikai győzelem, Marcy Deckernek hála; az pedig 1983-ban, 28 éve volt. Ebben a döntőben volt sajnos egy bukás, amit a mezőny egyetlen kenyaija, Hellen Onsando Obiri szenvedett.

A nap programját a 400 gát két döntője zárta. A nőknél az aranyérem sorsa Lashinda Demus és Melanie Walker között dölt el. Az utolsó forduló után fej fej mellett haladtak, az utolsó gátról azonban az amerikai jött le jobban, és megelőzte az olimpiai és világbajnoki címvédő Walkert a célban. A férfiak versenyén a 32 éves Angelo Taylor, a Berlinben győztes Bershawn Jackson és a Puerto Ricó-i Javier Cuslson számított a legesélyesebbnek. A célba azonban nem egyikük, hanem a brit David Greene ért elsőként.

Holnap újfent hat döntőt rendeznek majd. A férfiaknál távolugrásban, súlylökésben, valamint a 4×400-as váltóban döntenek az aranyról, míg a nőknél 200 és 5000 méteren, továbbá gerelyhajításban hirdetnek győzteset. Sokak talán nem is ezek egyikét, sokkal inkább a férfi 200 elődöntőjét várják a leginkább, benne Usain Bolttal, aki megpróbálja kárpótolni magát a 100 rajta után.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://atletika.blog.hu/api/trackback/id/tr183195981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása